
Koçlar İçin Süpervizyon
Koçluk Uygulamanızı Güçlendirin
Koçlar için profesyonel süpervizyon, koçluk uygulamalarını yansıtmak, canlandırmak ve gözden geçirmek için güvenli ve destekleyici bir ortam sağlar.
Süpervizyon, bireysel olarak veya grup halinde, nitelikli bir koç süpervizörü tarafından yönetilir. Koçluk süpervizyonunun amacı, özellikle karmaşık veya zor durumlarda veya koçluk çalışmasının kişinin kendi "hassas noktalarını" tetiklediği durumlarda, objektiflik ve perspektif kazandırmaktır. Aynı zamanda, en iyi uygulamaları kullanarak etik kurallara ve sınırlara uygunluğunuzu sağlamak için de bir fırsat sunar. Süpervizyon, diğer koçlardan fikir, bilgi ve öneri almanın yanı sıra akranlar ve süpervizörlerden uygun destek sağlama fırsatı sunar.
ICF akreditasyonuna sahip koçlar, yeniden sertifikalandırma için gereken ICF Temel Yetkinliklerine (CCEs) yönelik 10 saate kadar Koçluk Süpervizyonundan faydalanabilirler.
Süpervizyonun üç temel işlevi vardır:
Normatif: Süpervizör, koçun çalışmasının profesyonel ve etik olmasını ve ICF etik kurallarına uygun şekilde yürütülmesini sağlama sorumluluğunu koçla kabul eder ve paylaşır.
Biçimlendirici: Süpervizör, koçun giderek daha yetenekli bir koçluk uygulayıcısı olmasını sağlayacak becerileri, teorik bilgiyi veya kişisel özellikleri geliştirir.
Onarıcı: Süpervizör, şüpheler veya güvensizlikler ortaya çıktığında koçu dinler, destekler, savunur, ilham verir ve ona meydan okur.
Süpervizyon genellikle koçlar tarafından belirli vaka çalışmalarının sunulmasını içerir. Yansıtma alanı, koçun, koçluk alan kişinin sisteminin dinamiklerini anlaması ve koç ile koçluk alan kişi arasındaki ilişkiye dair daha derin bir kavrayış geliştirmesi için bir fırsat sunar. Öğrenme süreci, bu üç işlevi de içerir.
B2B Coaching Academy, nitelikli koçluk süpervizörlerimiz ile hem küçük grup hem de 1:1 süpervizyon seansları sunar. Süpervizyon oturumları koçluk çalışmanız için bir fikir, bilgi ve destek kaynağıdır. B2B Coaching Academy, şirket içi koçların gelişimini desteklemek isteyen kuruluşlar için de iç koçlara özel ve düzenli süpervizyon hizmeti sağlar.
Bilincindeyiz ki coğrafi kısıtlamalar ve zaman, koçlar için yüz yüze süpervizyon oturumlarına katılmanın her zaman mümkün olmadığını gösterebilir. Bu nedenle, çevrimiçi süpervizyonun esnekliğini sunuyoruz. Seanslarımız hem bireysel hem de açık grup süpervizyonudur. Böylece koçlar, ihtiyaç duydukları her an süpervizyon desteğine erişebilirler ve zamanlarını ayarlayabilirler.
Deneyimli bir Koç Süpervizörü tarafından yönetilen bu çevrimiçi süpervizyon oturumu, koçların kişisel ve mesleki gelişimlerini desteklemek için tasarlanmıştır.
Süpervizyon Hakkında
KOÇLUK SÜPERVİZYONU NEDİR?
Koçluk süpervizyonu ile ilgili birçok tanım vardır:
"Pratikte bir kişinin, bir süpervizörün yardımıyla danışanlarına, danışan-koç ilişkilerinin bir parçası olarak kendilerine ve daha geniş sistemik bağlama dikkat ettiği ve bunu yaparak çalışmaların kalitesini yükseltip, ilişkileri dönüştürdüğü, kendilerini, pratiklerini ve daha geniş mesleki alanı sürekli olarak geliştirdiği ortak bir çaba." Hawkins ve Shohet (2012)
“Koçluk süpervizyonu, koçun sürekli gelişimini ve koçluk uygulamasının etkinliğini etkileşimli düşünme, yorumlayıcı değerlendirme ve uzmanlık paylaşımı yoluyla sağlayan resmi bir profesyonel destek sürecidir.” (Bachkirova, Stevens ve Willis 2005).
KOÇLUK SÜPERVİZYONUNUN AMACI NEDİR?
Koçluk süpervizyonu, koçların kendi pratikleri hakkında diyaloğa girmeleri için güvenli bir alan sunar. Süpervizyonun üç temel amacı vardır: koçluk kapasitesini geliştirmek, destek almak, yüksek düzeyde uygulama yapabilmek ve etik standartları korumak.
Süpervizyonu tanımlayan yazarlar aşağıdaki konularda hemfikirdirler:
-
Koçun kendini, danışanını, kendi sistemini ve danışanının sistemini daha iyi anlamasını sağlar,
-
İşbirlikçi bir öğrenme diyalogudur,
-
Koçun bazı danışanlara veya ele alınan bazı konulara neden ve nasıl tepki verdiği konusunda farkındalığını artırır,
-
Resmi bir süreçtir,
-
Bireysel, grup veya meslektaş/akran grupları şeklinde gerçekleştirilebilir,
-
Süpervizyonun merkezinde koçun kendi koçluk uygulamaları ve müşterileri ile pratikleri üzerinde düşünme vardır,
-
Koçun daha yüksek koçluk yetkinliği geliştirmek amaçları arasındadır.
KOÇLUK SÜPERVİZYONU NE SAĞLAR?
• Formatif: Süpervizyon, koçun becerilerini, etkinliğini ve yeteneklerini geliştirmesine yardımcı olur; koçun iç süpervizörünü geliştirmesine ve daha iyi bir öz yansıma ve farkındalık geliştirmesine yardımcı olur.
• Restoratif: Süpervizyon, koçun duygularını yönetmesine ve refahına öncelik vermesine yardımcı olur; koçun danışanlarından ve danışanlarının sistemlerinden edindiklerini işleme koyması için destekleyici bir alan sunar.
• Normatif: Süpervizyon, koçun etik bir yaklaşım ve yüksek uygulama standartları sürdürmesine de yardımcı olur; koçun dürüst ve cesur olmasını, görmediği, duymadığı, hissetmesine izin vermediği veya söylemediği şeylere dikkat etmesini sağlar; ayrıca koçun danışanı daha farklı uzmanlık yardımı için nereye ve nasıl yönlendirmesi gerektiğine bakma fırsatı verir.
Koçluk süpervizyonu, koçluk vakalarını tartışmaktan çok daha fazlasıdır. Süpervizyon, bir koç olarak kendiniz hakkında daha derin bir düşüncenin başlangıç noktası ve koçluk uygulamalarınıza dışarıdan bir gözle bakmanın bir yoludur.
Deneyimli bir koç olarak süpervizör, koçların düşüncelerini yansıtmasını kolaylaştırmak ve onların çalışmalarına, koçluk alanlara ve seanslarına bakış açılarını sorgulamak için buradadır.
KOÇ SÜPERVİZYONU UNVAN YENİLEME İÇİN NASIL KATKI SAĞLAR?
ICF (Uluslararası Koçluk Federasyonu) kimlik bilgilerinizi yenilemek için koçluk süpervizyon seans saatlerini kullanabilirsiniz.
ICF, üyeleri için koçluk süpervizyonunu zorunlu kılmamakla birlikte, "ICF, profesyonel koç uygulayıcıları için devam eden profesyonel gelişim (CPD) faaliyetleri portföylerinin bir parçası olarak Koçluk Süpervizyonu’nu destekler".
Bu bağlamda, "ICF, Koçluk Süpervizyonu'nu bir koçun profesyonel gelişimi, öğrenmesi ve büyümesi için önemli bir unsuru olarak kabul eder." ifadesini kullanır.
Ayrıca “ICF Akreditasyon Sahipleri, akredite yenilemeleri için temel yeterlilik Devam Eden Koç Eğitimi (CCE) birimleri olarak, Koçluk Süpervizyonu ile ilgili en fazla 10 saat sunabilirler.” bilgisini paylaşmıştır.
ICF’e göre; “Koçluk Süpervizyonu şunları içerebilir:
• Koçun içsel sürecini yansımalı uygulama yoluyla keşfetme
• Koçluk anlaşmasını ve her türlü psikolojik veya fiziksel teması hem dolaylı hem de açık gözden geçirme
• Kör noktaları ortaya çıkarma
• Etik konular
• Koçun “amaca uygun” olmasını sağlamak ve belki de sorumluluk sunmak
• Koç ve müşterinin ortamındaki büyüme fırsatlarını incelemek.”
KOÇLUK SÜPERVİZYONU NASIL İŞLER?
Koçluk süpervizyonu genellikle her ay bir kez bir saatlik seanslar şeklinde gerçekleşir. Süpervizör ve koç, koçun çalışmalarının belirli bir yönüne odaklanırlar. Süpervizör, koçun çalışmalarını yansıtmasına, farkındalığını artırmasına ve gelişim alanları belirlemesine yardımcı olur.
PROGRAM SÜRESİ
1:1 Süpervizyonlar için koç süpervizörü ile birlikte, koçun ihtiyaçlarına yönelik olarak en az 6 veya daha fazla oturum belirlenir.
KAYNAKLAR
-
Hawkins, P. & Shohet, R. (2012). Supervision in the Helping Professions. Open University Press.
-
Bachkirova, T., Willis, P., Stevens, P. (2005), Panel discussion on coaching supervision, Oxford: Oxford Brooks University Coaching and Mentoring Society, Spring 2005.
-
Hawkins, S. & Smith, N. (2006). Coaching, Mentoring and Organisational Consultancy: Supervision and Development. Open University Press.
-
https://coachingfederation.org/credentials-and-standards/coaching-supervisio
-
https://coachingfederation.org/credentials-and-standards/renew-credential
ÜCRETLENDİRME
-
Ödeme yöntemi: Havale/EFT veya banka transferi ile yapılır.
-
Grup ve bireysel süpervizyon seansları ücret bilgisi ve daha fazla ayrıntı için formu doldurarak bir keşif seansı hakkı kazanın!
Koçluk Süpervizyonu: Koçluk Uygulamanızı Güçlendirin
Gelişiminize Katkıda Bulunabilmemiz İçin Lütfen Aşağıdaki Formu Doldurun.
